Bütgenbach door de eeuwen heen tot de gemeentefusionering in 1977

9. eeuw

Eerste vermelding door de Karolingen als buitenpost van de "Hofstaat BÜLLINGEN".

1130

Vermelding in een register over afgiften aan de abdij van MALMEDY.

1200-1214

Het gebied rond BÜTGENBACH behoort tot het grondbezit van de Graven van LUXEMBURG.

1214

Het gebied rond BÜTGENBACH gaat over aan de Hertog van LIMBURG, die met de Gravin van LUXEMBURG trouwt.

1237

De Heren van LIMBURG gaan over tot de bouw van de burcht van BÜTGENBACH, aan de noordzijde van het dorp, op een klip aan de oever van de WARCHE.

Op deze wijze wordt BÜTGENBACH het middelpunt van een gebied dat "Hofstaat BÜTGENBACH" genoemd wordt. Naast BÜTGENBACH behoren de dorpen BERG, ELSENBORN, FAYMONVILLE, NIDRUM, SOURBRODT en WEYWERTZ tot het Hof.

Rond 1265

De "Hofstaat" komt door erfenis bij het "Haus FALKENBURG", dat eveneens de gebieden rond MONSCHAU en later SANKT-VITH omvat.

1300

Walram von Falkenburg geeft zijn goedkeuring tot het oprichten van het klooster "DE PORTA COELI" op zijn "Gut BÜTGENBACH". De naam van het klooster betekent hemelspoort.

N.B. : Noch heden bestaat de naam "GRÜNKLOSTER" aan de weg tussen LAGER ELSENBORN en KÜCHELSCHEID. Tot vandaag kon niet achterhaald worden of er een verbinding bestaat met de oprichting van het klooster door Walram von Falkenburg.

In het verloop van de tijd gaat BÜTGENBACH achtereenvolgens over aan de Graven van VIANDEN en later aan de Graven van NASSAU.

1450

De Graaf van VIANDEN, Johann II von NASSAU, geeft de burcht en de bijhorende landerijen over aan zijn zoon Adriaan.

1461

Weywertz wordt voor het eerst vernoemd onder de naam "Wivertz" of "Wiverhus", wat zoveel betekent als "Wijvenhuis".

N.B.: Volgens een legende zouden ooit 3 wijven (vrouwen) in WEYWERTZ gewoond hebben, die zo de naam aan de plaats gegeven hebben. Rond het huis van deze wijven (vrouwen) ontstond in het verloop van de tijd dan een aanzienlijk dorp.

1501

In een haardstedenregister verschijnt het dorp ELSENBORN als ELTZELBORN.

1503

De familie "von Rolshausen", oude rijnlandse Adel, bekomt de burcht en de "Hofstaat BÜTGENBACH" als leengoed van de Graven van NASSAU.

1503-1786

De Hofstaat en de burcht blijven in het bezit van de Heren "von Rolshausen".

1541

"Jacob von Reiffenberg" is in het bezit van het imposante Hofgoed. Het gebouw met 4 vleugels en een groot binnenhof bestaat nog steeds.

1569

Christoph, zoon van "Jacob von Reiffenberg", wordt tot Schout benoemd.

1574-1575

Onder "Christoph von Reiffenberg" wordt het Hofgoed gedeeltelijk door een brand verwoest.

1621-1624

"Johann", zoon van "Christoph von Reiffenberg", hersteld het Hofgoed terug.

1689

De burcht wordt door de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV vernield.

1754

Het Hofgoed is in het bezit van "Peter Benignus von Baring", die de poort bouwt en aansluitend de zuidvleugel terug hersteld.

1795

De "Hofstaat BÜTGENBACH" wordt met het volledige Hertogdom Luxemburg door de Fransen ingelijfd.

1795-1815

De burcht van BÜTGENBACH wordt uiteindelijk tijdens de Franse heerschappij kompleet verwoest. Wat er van de eens zo fiere burcht aan de Warche overbleef, werd voor de bouw van verscheidene huizen in het dorp gebruikt.

1803

ELSENBORN en WEYWERTZ worden zelfstandige parochies.

1815

Het "Hof BÜTGENBACH" gaat over aan de familie Dethier van ROBERTVILLE.

1840

Het "Hof BÜTGENBACH" gaat naar de familie Hilgers, die een deel van de noordvleugel ombouwt.

1893

Pruisen legt een maneuverterrein aan in de omgeving van ELSENBORN: het Oefenterrein ELSENBORN. Na Wereldoorlog I neemt het Belgisch leger het oefenterrein over.

1898

NIDRUM wordt een zelfstandige parochie.

1914-1918

Na Wereldoorlog I gaan de kantons EUPEN, MALMEDY en SANKT-VITH door het "Verdrag van VERSAILLES" over aan het Koninkrijk BELGIË.

1920

Het gebied van BÜTGENBACH wordt over 4 gemeenten verdeeld: BÜTGENBACH, ELSENBORN, FAYMONVILLE en ROBERTVILLE. Het volledige gebied staat onder het bestuur van de "Militaire Gouverneur Baltia".

1928-1932

De elektriciteitsmaatschappij SERMA (nu ELECTRABEL) bouwt de stuwdam van BÜTGENBACH volgens de plannen van de Italiaanse ingenieur Boldo.

1940-1945

Gedurende de vijfjarige Wereldoorlog II wordt het gebied BÜTGENBACH, met EUPEN-MALMEDY, door het "Deutsche Reich" ingelijfd.

1945

Het gebied komt terug onder het bestuur van het Koninkrijk BELGIË.

1977

Tengevolge van de fusionnering van de gemeenten bestaat BÜTGENBACH nu uit de dorpen BERG, BÜTGENBACH, ELSENBORN, KÜCHELSCHEID, LEYKAUL, NIDRUM en WEYWERTZ.