Al-Anon

Familieleden van alcoholisten hebben hulp nodig - Al-Anon helpt

Alcoholisme is een ziekte die elke familie, ongeacht inkomen, sociale status of aanzien, kan treffen. Niet alleen de alcoholist zelf is ziek, zijn hele omgeving (man, vrouw, kinderen, vrienden, verwanten en werkcollega’s) lijden onder de gevolgen van zijn verslaving. Familieleden van alcoholisten proberen om de consumptie van de alcoholist te controleren, dekken zijn overmatig drinken naar buiten toe af, verontschuldigen zich voor hem, nemen hem de verantwoordelijkheid voor zijn gedrag af door zich met een vanzelfsprekende zorg om hem te bekommeren. Daarbij fixeren ze zich noodgedwongen op de noden van de alcoholist, verliezen ze het contact met hun eigen gevoelens en behoeften en ontwikkelen ze daardoor vaak ziektes en depressieve en psychosomatische aandoeningen. De problematiek van familieleden van alcoholisten vormt een eigen ziektebeeld. In de Bondsrepubliek leven 1,6 miljoen alcoholverslaafden. Het aantal mee getroffen en mee lijdende familieleden wordt op minstens het dubbele geschat.

Familieleden van alcoholisten hebben hulp nodig want meestal benaderen ze het alcoholprobleem van een naaste verwant met volledig verkeerde voorstellingen. De Al-Anon familiegroepen zijn een zelfhulpgemeenschap die zich uitsluitend op de familie en vrienden van alcoholisten richt. In 1951 in de VS uit de Anonieme Alcoholisten ontstaan, biedt Al-Anon ook in Duitsland al meer dan 35 jaar zelfhulpgroepen aan. Hun enige opdracht is om de familieleden troost en hulp aan te bieden. De regelmatige samenkomst van de groepen leidt tot een veranderde ziens- en denkwijze over het alcoholisme. Daartoe behoort het inzicht dat de familieleden het drinken van de alcoholist niet kunnen stoppen, hoezeer ze zich ook inspannen om zijn alcoholverbruik te controleren. Ze leren dat ze hun eigen verwaarloosde leven opnieuw in de hand kunnen nemen in plaats van zich volledig te verliezen in het leven dan de alcoholist.

De zelfhulpgroepen brengen het besef dat de alcoholist de gevolgen van zijn handelen zelf moet dragen zonder dat de familieleden de gevolgen van zijn verslavingsgedrag nog verder voor hem wegnemen. De regelmatige samenkomst met de groep versterkt het zelfbeeld van de naaste en moedigt aan om gezonde grenzen te stellen. Door de veranderde instelling van het familielid kan deze tot een gezonde levensinstelling komen en ook bij de alcoholist kan hierdoor soms de bereidheid groeien om met het drinken te stoppen.

In Duitsland zijn er meer dan 850 Al-Anon zelfhulpgroepen. Ze staan open voor alle echtgenoten, kinderen, ouders of vrienden van alcoholisten. De vereniging werkt zonder lidgeld of ledenlijsten. De anonimiteit van alle hulpzoekenden wordt gewaarborgd.

Al-Anon komt samen:
Elke 1ste en 3de donderdag van de maand
in het bejaardentehuis, Zum Walkerstal 15
4750 Bütgenbach
Telefooncontact: 080/446437

Elke 2de en 4de vrijdag van de maand
in het gezondheidscentrum, Pulverstraße 13
4780 St.Vith
Telefooncontact: 080/349115 of 080/349337

Link:
www.al-anonvl.be